Centrul puterii - cel mai important „ingredient” al Pilates-ului


Am auzit cu totii de nenumarate ori ca Pilates-ul este foarte eficient. Dar ca sa fie asa, e nevoie de cateva „ingrediente”. Printre ele se numara: centrul puterii, bazinul neutru, alinierea coloanei si respiratia. Desi toate sunt importante, centrul puterii sau „powerhouse”-ul este elementul cheie pentru a intelege si practica Pilates-ul astfel incat sa obtinem rezultatele dorite, pe plan fizic dar si psihic.

Deci, ce este centrul puterii ?

In principal, centrul puterii delimiteaza o arie a corpului uman, la intersectia urmatoarelor zone: abdomenul & talia, partea de jos a spatelui si bazinul impreuna cu muschii atasati de el, cei mai vizibili fiind muchii fesieri. J. Pilates se referea la aceasta zona numind-o „braul de forta” al corpului.

Imaginati-va o macara, cu un brat fooooarte luuuuung. Pentru ca macaraua sa poata transporta greutati cat mai mari la capatul bratului, baza macaralei trebuie sa fie extrem de puternica, altfel s-ar rasturna. La fel se intampla si in corpul uman: „baza macaralei” ce trebuie intarita in cazul nostru este exact centrul corpului. Daca centrul este puternic si stabil, periferia – adica membrele, isi va face treaba mult mai bine.


Criss - cross: exercitiul votat de iubitorii de Pilates ca cel mai eficient pentru abdomen

Din punct de vedere anatomic, centrul puterii include si utilizeaza mai multi muschi. Este foarte important sa intelegem ca, pentru a obtine rezultate in Pilates, pentru a ne misca mai bine, a corecta postura si a preveni accidentarile trebuie sa ne preocupam de TOTI acesti muschi, sa-i lucram impreuna si in mod echilibrat, desi unii au o valoare estetica mai mare iar de altii cu siguranta inca nici n-am auzit!

Cea mai celebra grupa este cea a muschilor abdomenului, care include: dreptul abdominal sau „six-pack”-ul, oblicii interni & externi (muschii taliei) si transversul abdominal, muschiul cel mai profund dar si cel mai important, pentru ca el asigura o mare parte din stabilitatea si forta interna. Acest muschi profund de care nu suntem de obicei constienti este cel care a inspirat in Pilates utilizarea termenului de „power belt”, el aratand exact ca o curea lata, dispusa orizontal, care se strange in centrul corpului ajutand la aplatizarea intregului abdomen. Grupa muschilor abdominali sprijina & protejeaza spatele in partea de jos, reducand presiunea asupra coloanei. De aceea, intarirea abdomenului este o partea esentiala a oricarui program de protejare a spatelui.

A 2-a grupa mare, complementara abdomenului, este grupa muschilor aflati in spatele trunchiului, numiti „extensorii spatelui”, ce realizeaza in comun actiunea de extensie a coloanei vertebrale. Acesti muschi, desi nu atat de sexy ca cei abdominali si neglijati ca atare mult timp, joaca un rol vital in miscarea optima a corpului.
Una dintre subgrupele ce ii formeaza are legatura directa cu centrul puterii. Aceasta este grupa muschilor „multifizi”, aflati in profunzime, in partea de jos a spatelui. Atasandu-se direct de vertebrele coloanei si intinzandu-se de-a lungul mai multor vertebre, ei pot dezvolta o forta mare.Multifizii joaca pentru spate un rol similar cu cel al muschiului transvers abdominal in fata – rolul principal fiind de stabilizare a coloanei si de miscare a vertebrelor alaturate una fata de alta.

Al 3-lea element pe care il consideram cand vorbim despre centrul puterii este bazinul. Intre multiplii muschi care se ataseaza de bazin, doua grupe sunt importante in acest context: fesierul mare si muschii planseului pelvian. Ambele grupe contribuie la cresterea stabilitatii centrului corpului. In plus, cercetari recente releva o legatura stransa intre muschii planseului pelvian si muschiul transvers abdominal, contractia primilor determinand activarea muschiului transvers abdominal. Muschii planseului pelvian joaca si un rol important in prevenirea incontinentei urinare, in timpul sarcinii si in viata sexuala.

Revenind la lucuri mai concrete, care sunt zonele pe care cei mai multi dintre noi si-ar dori sa le transforme? Well, cu siguranta abdomenul – sa fie mai plat! Si fundul – mai tare si eventual bombat. Ah, si de preferat fara dureri de spate!
Iata cum exact aceste aspecte se regasesc in abordarea Pilates-ului de dezvoltare & intarire a centrului puterii. Pilates-ul este deci eficient pentru ca tehnica sa este adanc ancorata in anatomia functionala, tinand cont de nenumaratele aspecte ale corpului uman.

Desi as mai putea sa scriu inca multe pagini de explicatii teoretice, va asigur insa ca cel mai bun mod in care va puteti convinge de beneficiile Pilates-ului este...sa-l incercati in mod direct!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Happy Cora. Powered by Blogger
Blogger Templates created by DeluxeTemplates.net
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase