"In 2013 voi face mai mult sport". Cum ne tinem de ce ne-am propus?

M-am gandit cateva zile la subiectul acestui articol. Initial imi propusesem sa scriu despre "powerhouse", o notiune de baza la care se face referire in timpul oricarui antrenament si care diferentiaza Pilatesul de celelalte tipuri de fitness.
Apoi m-am gandit ca acest topic ar fi mai potrivit intr-un moment in care ne sta mintea la antrenament, si putem incerca sa-l punem in practica cat mai repede.


Cum perioada dintre Sarbatorile de iarna e insa mai la relanti, si de obicei toti ne facem cate un mic bilant & ne propunem diverse chestii pentru anul urmator, am renuntat la ideea unui articol "tehnic" si pur Pilates, in favoarea catorva randuri care sper sa va inspire pe scara mai larga.

Asa incat, daca va numarati printre cei care in 2013 isi doresc sa aloce mai multa atentie pentru ei insisi, printre care si sa faca ceva mai multa miscare, asta e un articol care va incurajeaza si incearca sa va mai dea niste tips & tricks pentru succesul actiunii pe termen lung.

Esenta acestor randuri provine totusi din Pilates, din faptul ca Pilatesul adevarat se prezinta ca o filozofie de viata, si anume una mai sanatoasa! Cum lista activitatilor ce conduc catre un stil de viata mai sanatos poate fi destul de lunga, ma voi limita in articolul de fata la miscare.

Pentru cei mai sceptici, o sa precizez ca mai multa atentie nu inseamna neaparat mult mai mult timp. Inseamna insa sa stim ce ne-am dori sa facem, sa prioritizam aceste activitati, sa planificam si sa gasim moduri realiste de a le pune in practica.

Din experienta mea, va sfatuiesc sa va opriti la un top 3, iar daca lista cuprinde activitati sezoniere, sa o actualizati imediat ce e nevoie, ca sa nu va iesiti din ritm. De exemplu, daca vara v-ati obisnuit sa alergati dimineata devreme in parc, iarna puteti folosi aceleasi ore ca sa inotati sau sa faceti un antrenament indoor.

Sa incepem deci cu subiectul meu favorit, miscarea.

Anul nou este cred principalul moment din an cand oamenii isi propun ca pe viitor sa faca mai mult sport. Pana aici, toate bune. Dar oare de ce pe parcursul anului se pierd atat de multi si toate intentiile nobile pe care le avem de Revelion?

Multa lume, dupa perioade indelungate de pauza, se descurajeaza prea repede cand isi propune sa faca "sport", pentru ca isi fixeaza obiective nerealiste, si nu acorda suficient timp planificarii detaliilor de implementare...Sa te apuci sa faci sport in mod regulat cand poate n-ai mai facut de 10 ani si sigur mai ai si alte obligatii si responsabilitati este un exemplu de schimbare - in bine - care are nevoie de putina pregatire pentru a avea sanse de succes pe termen lung.

Va sugerez in continuare cateva lucruri pe care, daca le luati in considerare, va vor ajuta sa va tineti mai bine de treaba.

Mai intai luati-o incet, dar REGULAT.

Efortul de a face miscarea in mod consecvent, cu regularitate, reprezinta in opinia mea cam 50% din efortul pe care il veti depune in total. Nu va ascundeti dupa deget - cand ninge, ninge pentru toata lumea la fel; daca ne doare capul, putina miscare in aer curat ne-ar face mai bine decat un pumn de medicamente sau stirile alarmist-negativiste de la TV. Zile grele la job avem cu totii, deci nici asta nu e o scuza. Copii la gradinita/ scoala, de dus si de luat, iarasi nu sunt o raritate...dar mai au si tati sau bunici. Sigur se poate gasi macar un slot pe saptamana, dimineata sau seara, in care sa se ocupe si ei de copil, chiar daca asta poate insemna ca si noi trebuie sa ne invingem lenea de a ne trezi la 6 dimineata ca sa ajungem la sport intre 8 si 9, sau sa iesim seara din nou din casa, cand e deja intuneric...ca sa ajungem la sala.

As putea continua pe multe randuri lista de potentiale scuze si motive de renuntare, dar nu asta e scopul. Fac sport in mod constant de vreo 15 ani si recunosc ca am simtit si eu pe propria piele o parte din aceste greutati, dar uite ce solutii am gasit.

Am incercat sa identific formele de miscare ce imi plac si mi se potrivesc, asa incat placerea pe care o obtin sa fie intotdeauna mai mare decat efortul depus, si sa functioneze ca un "carlig" suficient de puternic in orice imprejurare. Incercati cat mai multe tipuri de antrenamente, documentati-va inainte despre ele, nu va lasati condusi de moda, care exista pana si in sport, alegeti ce vi se potriveste!

Ca in toate domeniile, reclama e buna ca sa descoperiti metode noi de antrenament, dar daca nu rezonati cu ele, nu va chinuiti doar pentru ca sunt hipe! O varianta buna de a fi la curent cu noutatile si de a le testa este participarea la conventii - evenimente sportive condensate, in cadrul carora, pe durata a 2-3 zile aveti acces la cateva zeci de sedinte de antrenament, intr-o gama foarte variata si cu instructori diferiti. Urmatoarea mare conventie din Romania va avea loc la Bucuresti in a 2-a jumatate a lui martie si este organizata de Fitness Scandinavia.

Daca nu aveti probleme grave de sanatate care sa va limiteze mult optiunile, identificati chiar 2-3 tipuri de antrenamente complementare, si practicati-le in functie de momentele disponibile si compatibilitatea cu starea voastra de spirit. Se recomanda combinarea antrenamentelor de tip cardio cu cele de tonifiere si stretching, pentru ca fiecare ofera beneficii diferite. De asemenea, alegeti antrenamentele in functie de ce miscare stiti ca veti mai face in viitor - daca mergeti la schi, nu se compara nimic cu niste fandari si genuflexiuni, oricat le-ar detesta unii dintre voi!

Revenind la aspectele de luat in considerare, am incercat sa gasesc o locatie si un moment din zi pentru care sa nu fie nevoie de prea multe acrobatii organizatorice, ceea ce conteaza mult la capitolul consecventa. Iarasi, oricat de in voga ar fi un anumit club, daca nu va e suficient de la-ndemana, scad dramatic sansele sa va tineti de treaba cand e urat afara, adica cel putin cateva luni...

Daca sunteti genul dependent de companie, incercati sala si tipul de ora la care merge cea mai buna prietena, dar fiti siguri ca vi se potriveste! Altfel, la cea mai mica indispozitie sau lipsa a prietenei, determinarea voastra se va subrezi...In ceea ce ma priveste, daca as fi asteptat sa gasesc in Bucuresti parteneri cu care sa merg la schi, n-as mai fi invatat niciodata sa schiez. Odata ce mi-am luat insa inima in dinti si am ajuns la munte, nici prietenii nu s-au lasat mult asteptati.

Incepeti la un nivel basic! Indiferent ca nu ati mai facut sport din scoala sau ati facut intens, dar acum mult timp, luati-o incet, acordati-va timp si incercati sa va bucurati de miscare! E foarte important sa dai corpului timp de acomodare. Daca n-ati alergat NICIODATA, va propuneti sa terminati direct un maraton? Si daca v-a fost groaza sa urcati 10 etaje pe scari, va propuneti sa urcati direct pe Mont Blanc? S-ar putea sa va iasa, dar cu un pret prea mare si sigur no fun.

Gasiti o forma de miscare care sa va placa si sa fie totusi putin challenging; sportul trebuie sa fie antrenant si distractiv. Daca scrasniti din dinti si va incrancenati la fiecare antrenament, nu sunteti unde trebuie! Orice ati face si oricat de obositi sunteti la finalul sedintei, sentimentul cu care ramaneti dupa trebuie sa fie unul bun, sa simtiti ca v-ati incarcat cu energie pozitiva si chiar parca va vine sa zburati!

Tineti cont de metabolismul vostru atunci cand va alegeti momentul de facut sport.

Cu totii avem momente din zi in care functionam cu randament maxim si motoarele in plin, si momente in care pana si spalatul vaselor poate parea solicitant...Daca stiti sigur ca la 9 dimineata rotitele abia se dezmortesc si savurati gustul cafelei, n-are sens sa va chinuiti dimineata; daca insa seara sunteti vlaguiti sau genul care prefera sa se culce mai devreme, incercati sportul dimineata.

In functie de starea voastra fizica si de compatibilitatea cu momentul alocat sportului, veti simti beneficiile mai rapid sau mai lent. Nu luptati impotriva naturii! Mai bine faceti un mic efort sa va adaptati!

Tineti cont si de programul de mese! Oricat imi place mie sa promovez miscarea, "saritura peste masa de pranz" nu e un "sport" sanatos, nici macar ca sa facem alt sport!

Si un ultim sfat mai delicat - educati-i pe cei din jurul vostru! Daca mediul in care traiti nu este unul inclinat catre sport si healthy lifestyle, trebuie sa-i puneti pe cei apropiati in garda si sa le explicati frumos dar ferm ca schimbarea asta e foarte importanta pentru voi. Preintampinati astfel micile strambaturi si nemultumiri generate de perturbarea confortului celor din familie, ironiile si comentariile, iar daca se produc, treceti peste ele cu seninatate. Cainii latra, caravana trece. Depinde doar de voi sa continuati!

Va doresc un an nou fericit & multa sanatate intretinuta si cu miscare! Daca va apucati de facut sport in mod serios si la un moment dat va va fi greu:-), reveniti la articolul asta si va tin pumnii! Nu uitati, o faceti pentru voi, dar poate fi un exemplu de aur si pentru copiii vostri!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Happy Cora. Powered by Blogger
Blogger Templates created by DeluxeTemplates.net
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase