Scarile rulante si managementul schimbarii:)

M-am saturat de turme:). Nu-mi mai plac decat cele de la munte, si alea de preferat de la distanta, ca sa nu ma intersectez cu ciobanestii:).

Metrou Piata Romana, dimineata pe la 7.35. Urc cu scarile rulante spre Coloane, ca sa ies cat mai repede, in drum spre sala. Si cand spun ca urc cu scarile rulante, inseamna ca incerc civilizat sa urc in mod activ, in continuare, pe scara rulanta, pe partea stanga, desemnata in toate tarile civilizate ca parte pe care se circula. Si la noi sunt desenate pe trepte, in mod alternativ, "talpile" care sugereaza urcatul, si NU STATIONATUL. Asta ar trebui sa se intample pe dreapta.

Dar putina lume se sesizeaza. Oamenii nostri se bulucesc si zac in continuare pe scara, pana sus, pe ambele parti. Ma dispera. Daca ar fi in Paris, pe cei care stau in mod nesimtit pe stanga i-ar lua pe sus, cu fulgi cu tot. Si nu o persoana, ci un val intreg.

Asa incat m-am hotarat sa fac si eu spirit de fronda, sa spun "Pardon" indeajuns de tare incat sa ma bage lumea in seama, si sa INSIST. "Pardon, va rog sa-mi dati voie, pe partea asta se circula." Prima data mi s-a parut ciudat, acum a devenit normal.

Invariabil, mi se raspunde: "Urca pe scari daca vrei sa mergi". Invariabil, le raspund si eu "Stationarea se face pe dreapta". Evident, in cele 20 secunde cat dureaza urcatul per total, nu ai timp de polemica. Dar, imbucurator, daca cineva se chinuie sa "desfunde dopul", mai sunt destui altii care il urmeaza si continua sa urce. Pe stanga.

La inceput recunosc ca ma enervam. Acum ma distrez. Ma intorc, ii privesc in ochi, le zambesc, sa priceapa bine. Poate data viitoare isi vor aduce aminte.

Din pacate, imi dau inca o data seama ce puternic si adanc inradacinate sunt obiceiurile de genul asta. Pentru marea majoritate, scarile rulante sunt niste chestii pe care stai, daca vrei sa te misti mergi pe cele de piatra. Hello, dar totusi, si scarile rulante sunt tot niste scari. De ce sa consideri ca ai doar 2 variante, cand de fapt sunt 3?

Mai nasol e ca asta se intampla si la nivel de actiuni muuuult mai importante in viata.

Concluzia - daca nu ne straduim individual si in MOD DELIBERAT sa ne mai deschidem putin perspectiva, cred ca in viitorul apropiat pe scarile de la metrou se vor intalni numai batrani care sa se odihneasca pe partea stanga, ca ei oricum au muncit o viata intreaga...

2 comentarii:

Olivia spunea...

Bravo, Cora! Insista si persevereaza, asa cum spui tu, cu zambetul pe buze :-) Stii cum e, picatura cu picatura se mai schimba lucrurile..
Salutari si cale libera pe stanga :)

Liviu spunea...

E deja clasica actiunea, am patit-o de sute de ori, iar acum, la fel ca tine zambesc si eu cand se uita urat. Stiu solutia problemei: trebuie umblat la usability. Nu e de ajuns sa lipesti niste picioare ca "oamenii nu intelege". Trebuie scris clar si cu font bolduit: Aici se stationeaza | Aici se circula :)

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Happy Cora. Powered by Blogger
Blogger Templates created by DeluxeTemplates.net
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase