Educatia in sport, in Romania

Daca va place sportul, poate v-ati intrebat vreodata ce ar trebui sa faceti daca v-ar veni ideea sa incepeti sa faceti si pe instructorul, cu acte in regula. Eu mi-am pus deja intrebarea asta, am aflat destul de greu raspunsul, de aceea vi-l impartasesc si voua:)

In Romania, daca nu ai background de sport sau medicina - adica nu ti-ai facut facultatea intr-unul din domeniile astea, e destul de greu sa gasesti niste cursuri oficiale pe baza carora sa incepi sa te pregatesti in mod profesionist ca sa devii instructor sportiv.

Eu am aflat, dupa mai multe intrebari in diverse locuri, despre Federatia Romana Sportul pentru Toti (FRSPT), aflata sub aripa Ministerului Sportului, federatie care are diverse "surori" si prin alte tari din Europa.

Aici se organizeaza cursuri in baza carora participantii primesc la final diplome si carnete de instructori sportivi "Sportul Pentru Toti", recunoscute si in afara tarii, in caz ca e nevoie pentru inscrierea la cursuri in afara, direct la nivel de instructor.
In cadrul unui curs intreg trebuie parcurse 3 module, care vizeaza diferite cunostinte practice si teoretice; in cadrul fiecarui stagiu, organizat o data la cateva luni, cei interesati se inscriu la unul din cele 3 nivele de pregatire (incepator, intermediar si avansat), in functie de nivelul absolvit anterior.

Anyway, in prima jumatate a lunii septembrie am participat la stagiul de la Bascov,langa Pitesti.

O pauza de schimbat tricouri ude:)Cele 6 care au speriat Bascov-ul:) (de obicei eram 8)
Impresiile principale cu care am plecat de-acolo au fost: cei de la Federatie (SPT) sunt extrem de pasionati, pun mult suflet in ceea ce fac (am inteles ca o parte din "profesori" vin ca voluntari, deci este cu atat mai de apreciat efortul lor), se straduie sa ofere informatii si sa impartaseasca din experienta lor cu multi cursanti, aflati pe nivele de cunoastere exrem de diverse...In final, fiecare invata si pe masura efortului individual depus, atat din sculatul la 6.30 dimineata pt inviorare, cat si din pasii de dans de la 10 seara sau orele de Taebo si Pilates.
E adevarat ca lucrurile sunt perfectibile, si deja am facut sugestii in formularul de feedback pe care ni l-au oferit pt completare. Dar ideea e ca numai cine nu incearca nu greseste, iar in aceasta tara in care se iau imprimuturi ca sa se plateasca pensiile, nu ma mai astept sa umble cainii cu covrigi in coada in materie de sustinere si dezvoltare a sportului...

De aceea, consider cu atat mai admirabil efortul facut de toti cei din echipa SPT, atat cat poate fiecare sa ofere.

In special insa, am plecat incantata de calitatea oamenilor/ participantilor pe care i-am intalnit. Desi, evident, nu exista padure fara uscaturi, am gasit lucruri interesante de vorbit cu foarte multi oameni, am invatat chestii noi, am impartatsit experiente de viata, am constatat totusi ce multe lucuri putem avea in comun cu niste...straini, in ultima instanta...Si am ras muuuult, m-am simtit ca in tabara, am facut haz de necaz, am povestit " ca fetele", si cred ca am legat cateva prietenii trainice, desi la...distanta:).
S-a creat un anumit network, am schimbat mailuri, ne-am conectat pe FB, am si eu in sfarsit senzatia ca mai cunosc niste oameni care fac ce fac si eu. Sper sa reusim sa si valorificam toate astea, prin mai multa informare, workshop-uri, schimb de experienta, recomandari si tot asa.
Poate in felul asta devine si poporul roman mai sportiv:))), iar noi niste instructori mai bine pregatiti:)))


Un final "glorios", cu o super-cantare la chitara - remember tinerete, cort, ture in Crai:)


Pt cei interesati, datele de contact ale Federatiei sunt:
Federatia Romana SPORTUL PENTRU TOTI
Romanian Federation SPORT FOR ALL
Str. Vasile Conta , Nr. 16, Sector 2, Bucuresti
Telefon/ Fax : 0040-31-80 53 637 ;
E-mail: sportulpentrutoti@yahoo.com

Spor la facut sport!

1 comentarii:

mara buzatu spunea...

ma bucur mult ca ai reusit sa sintetizezi in cateva raduri ceea ce am trait noi acolo.exact asta am simtit si eu ...a fost o experienta extraordunara si toata stima pentru Federatie...astept mult sa ne revedem..miss you

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Happy Cora. Powered by Blogger
Blogger Templates created by DeluxeTemplates.net
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase