Abdomenul plat – un miraj? Nu si cu Pilates!

Sunt déjà 15 ani de cand miscarea facuta in mod regulat, indiferent de anotimp, a devenit o prezenta constanta in viata mea. In toata aceasta perioada m-am lovit in nenumarate randuri de subiectul abdomenului plat. Am vazut baieti la sala de forta facand sute de “abdomene” pe bancuta inclinata sau crunch-uri, in efortul de a obtine acele “patratele” vizibile pe abdomen. Recunosc ca sunt foarte atractive estetic si comunica rapid pe plaja un mesaj de tipul “Vezi ce sportiv(a) sunt?”. Dar oare, din punct de vedere al sanatatii, la asta se rezuma totul?

Ei bine, nu…Si aici putem incepe sa vorbim despre Pilates. Pentru ca Pilates-ul reprezinta mai mult decat o simpla metoda de fitness; este o filozofie de viata care te inspira sa faci schimbari pe mai multe planuri, astfel incat sa ajungi treptat la un nou mod de viata, mult mai sanatos.
Unul din conceptele de baza ale Pilates-ului este cel de “powerhouse” sau “core”. Acest concept desemneaza o anumita parte a corpului uman, respectiv zona de la baza cutiei toracice pana la linia soldurilor – in fata, si pana la partea de jos a fundului – in spate. Principalele componente ale acestei zone sunt muschii abdomenului, muschii de jos ai spatelui si bazinul.

Cand aceasta zona este puternica in profunzime si dezvoltata echilibrat, miscarile se fac mai eficient iar corpul este mai bine protejat de accidentari. Vorbim atunci despre existenta “core stability” sau “core strength”, adica stabilitatea si capacitatea interna de a ne alinia si mentine bazinul si coloana vertebrala, ca elemente critice ale posturii, in pozitia corecta, in timp ce miscam membrele sau intregul corp, fara distorsionari sau miscari compensatorii.
In esenta deci, unul dintre principalele obiective ale Pilates-ului este dezvoltarea si intarirea acestui “centru al puterii”, care la randul sau va permite corectarea posturii.

Diferenta majora de abordare intre Pilates si restul tipurilor de antrenamente este faptul ca Pilates-ul merge mult mai in profunzime cu activarea musculaturii, vizand nu doar muschii de suprafata, ci si straturile mai adanci.

Si asa ajungem la zona numita generic “abdomen”… Aceasta zona este compusa din urmatorii muschi: dreptul abdominal – muschiul central de pe burta, cel pe care ni-l dorim “cu patratele”; muschii oblici externi si interni, aflati pe lateralele trunchiului, in zona taliei; muschiul transvers abdominal – cel mai profund muschi al zonei, una dintre “cheile” stabilitatii interne si element definitoriu pentru Pilates.

In general, in fitness lumea se concentreaza foarte mult pe muschiul cel mai evident, dar superficial, respectiv dreptul abdominal, al carui rol este de a realiza flexia trunchiului (aplecarea in fata). Cand acest muschi lucreaza insa singur, fara a activa si folosi si muschiul de profunzime, adica transversul abdominal, abdomenul se bombeaza in loc sa se aplatizeze, pentru ca dreptul abdominal,  singur si tensionat excesiv, se “tuguiaza” si iese in afara.


Obtinerea efectului de “abdomen plat”, atat de placuta din punct de vedere estetic, se bazeaza in mare masura si pe activarea acestui muschi profund, transversul abdominal (TA). Desi mult mai putin “celebru” decat fratele lui “de suprafata”, TA-ul  ajuta exact la reducerea diametrului regiunii abdominale, datorita fibrelor sale dispuse orizontal, ca un brau ce pleaca din spate, de pe vertebrele lombare, si continua circular spre fata, unde se “inchide” ca o centura.


Cei familiarizati cu Pilates-ul in limba engleza vor recunoaste cu siguranta expresiile “power belt” sau “power girdle”, care fac referire in mod direct exact la acest muschi, datorita formei sale de brau sau centura al carei rol principal este cel de stabilizare a intregii zone.
In concluzie, pentru a ajunge in timp la acel mult visat abdomen plat, este esential ca dreptul abdominal, muschi de suprafata si de miscare, sa lucreze impreuna cu transversul abdominal, muschi profund si de stabilitate. Aceasta “cooperare”, mai greu de realizat la inceput dar care apoi se va produce automat, conduce spre intarirea in profunzime a intregii zone si spre obtinerea efectului de “scoop” – abdomen plat, chiar usor retras spre interior.

Partea cea mai buna a acestui rezultat nu e doar ca ne cresc aripi intr-o pereche de blugi stramti cu talie joasaJ, ci mai ales ca maniera in care ajungem aici este una sanatoasa!
                                       
                    Acest articol a fost publicat initial pe site-ul www.desprespa.ro
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Happy Cora. Powered by Blogger
Blogger Templates created by DeluxeTemplates.net
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase