Dar ma plictiseam ingrozitor, mi se parea prea sec sa ma permut de la un aparat la altul si oricum mi se parea ca nu trag indeajuns de mult de mine.
Asa, am ramas mult timp la aerobica.
Apoi am descoperit Pilates-ul. Care inseamna CALITATE, facut asa cum trebuie:), vs. cantitate, de tipul 100 de abdomene identice...
Joseph Pilates, cel care a dezvoltat aceasta metoda de antrenament acum cca. 80 de ani, spunea, in deschiderea cartii sale "Return to Life Through Contrology": "Physical fitness is the 1st requisite to happiness". Foarte indraznet! Si continua: "Our interpretation of physical fitness is the attainment and maintenance of a uniformly developed body with a sound mind, fully capable of naturally, easily and satisfactorily performing our many and varied daily tasks, with spontaneous zest and pleasure."
Asta e unul din lucrurile care m-au fascinat: nu "facem" sport ca sa ne fatzaim plini de importanta intr-o sala in care da bine sa fii vazut, sau cel putin nu chiar toti:). Mai facem sport si ca sa ne simtim bine, "desteleniti" din intepeneala masinilor cu aer conditionat si a birourilor cu laptop, ca sa nu ne dam sufletul urcand 10 trepte sau daca mergem pe jos mai mult de 100m:)
Pe scurt, mai jos sunt beneficiile de baza ale Pilates-ului, destul de diferite fata de ce promite o sala de fitness obisnuita.
- dezvolta fiecare aspect important pentru conditia fizica: putere, flexibilitate, coordonare, viteza, agilitate si rezistenta
- ajuta la constientizarea/ cunoasterea propriului corp
- creste gradul de control al corpului
- ne invata activarea musculaturii in mod corect
- corecteaza postura si alinierea corpului
- ajuta la functionarea optima a organelor interne
- imbunatateste echilibrul
- se concentreaza pe respiratie si pe beneficiile fizice si fiziologice ce au legatura cu respiratia
- ofera un mijloc de concentrare si focus
- promoveaza relaxarea si eliminarea tensiunii
- ajuta la pastrarea musculaturii si a scheletului osos intr-o forma optima
- sta la baza activitatii fizice pentru femeile insarcinate, prin exercitii sigure, eficiente si fara urmari negative
- serveste ca si cross-training in desfasurarea altor activitati atletice sau activitati zilnice
- distribuie masa corporala intr-o maniera mai estetica, creand senzatia ca arati si te simti mai slab
- reprezinta o cale spre armonia interioara, ce trece printr-un corp bine antrenat.
Asa incat, pentru cei care isi doresc sa (re)inceapa putina miscare, sa dea jos cateva kg, sa se simta mai in forma si sa functioneze mai bine, in mod natural, sa-si imbunatateasca postura si sa contracareze durerile de spate si contracturile de la gat, Pilates-ul este aur curat.
Nici cei care fac in mod curent aerobica, taebo sau orice activitate preponderent cardio n-ar trebui sa fie straini de el: este o activitate fizica complementara, care ajuta la cunoasterea si intelegerea propriului corp, a miscarilor executate, cum & de ce. Pilates-ul aduce imbunatatiri substantiale in executia unor exercitii arhi-cunoscute, carora deja nici nu le mai acordam importanta, facandu-le din inertie, cu o utilitate absolut descrescatoare.
Si nu in ultimul rand:), Pilates-ul este un tip de antrenament care solicita toate cele 5 (!!!) straturi de muschi, pana la cei mai fini si mai ascunsi in complexitatea coloanei vertebrale. Si stiti cum e, buturuga mica rastoarna carul mare:). Nu se lucreaza numai cei superficiali, care dau bine in oglinda:), ci toti pana la cel mai marunt.
Asadar, va urez curaj sa va apucati si va tin pumnii sa-i simtiti cat mai rapid beneficiile:)
PS - contrar prejudecatilor, it's not a "girls' thing":)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu