De ce functioneaza Pilates-ul?

Pilates-ul a crescut enorm in popularitate in ultimii ani, datorita rezultatelor vizibile pe care ti le ofera intr-o perioada relativ scurta de timp. Joseph Pilates ne promitea: Dupa 10 sedinte veti simti diferenta, dupa 20 de sedinte veti vedea diferenta, iar dupa 30 de sedinte veti avea un corp cu totul nou.”

Daca nu ar fi fost adevarat, cu siguranta Pilates-ul n-ar fi strans atatia fani pe tot globul! Dar cum se pot obtine rezultate atat de vizibile si benefice, cand alte antrenamente extrem de la moda si promovate ne dezamagesc dupa multe luni de incercari si transpiratie?
Ei bine, Pilates-ul functioneaza dupa cateva reguli foarte clare, valabile indiferent daca se practica in varianta clasica sau moderna. Fiecare exercitiu are un obiectiv clar determinat, anumiti muschi pe care se pune accentul si o maniera specifica de executie. Exista deci un fel de “retete” care te ajuta sa faci miscarile corect si sa-ti cunosti corpul, iar asta conduce la rezultate rapide. Pe de alta parte, necunoasterea acestor “retete” si a obiectivelor fiecarui exercitiu transforma Pilates-ul intr-un fel de aerobica mai lenta, iar rezultatele sunt alterate.
Pe langa specificul fiecarui exercitiu, Pilates-ul functioneaza dupa cateva principii. Exact aceste principii sunt cele care dau unicitate metodei Pilates si o diferentiaza atat de puternic de celelalte forme de antrenament fizic. De asemenea, tot aceste principii sunt cele care fac din Pilates o forma de antrenament pentru corp si minte, mai mult decat doar un simplu proces fizic.

La baza acestei prezentari a principiilor Pilates-ului stau cele citate in scrierile lui Joseph Pilates, ele formand baza celor mai multe dintre abordarile Pilates-ului si acceptate in general ca fundatia sistemului.
Este de dorit ca aceste principii sa fie prezente in permanenta, ghidand la fiecare sedinta atat instructorul cat si clientul, pentru o cat mai buna intelegere a metodei si atingerea acelei senzatii de “bine”. In functie de conditii, unele principii vor fi mai mult accentuate fata de celelalte, dar toate raman la fel de importante.
Respiratia are un rol fundamental in metoda Pilates, fiind combustibilul ce alimenteaza “centrul puterii” (powerhouse), care la randul sau este motorul Pilates-ului.

In principiu, rolul respiratiei tip Pilates (respiratie laterala sau intercostala) este de a facilita activarea musculaturii intr-o anumita ordine si de a maximiza recrutarea anumitor muschi fata de altii. Unul dintre principalele motive este facilitarea si mentinerea contractiei abdomenului in timpul executarii exercitiilor, in special in timpul inspiratiei. J. Pilates a subliniat in nenumarate randuri importanta respiratiei, si ne sfatuia sa invatam sa respiram corect, “storcand” fiecare atom de aer din plamani, pana cand acestia devin atat de goliti de aer, precum intr-un vacuum.
Concentrarea poate fi definita ca directionarea atentiei catre un singur obiectiv, in cazul nostru acesta fiind stapanirea la perfectie a unui anumit exercitiu. Si acest element deosebeste Pilates-ul de restul metodelor de antrenament pur fizice, implicand si mintea.
J. Pilates isi mai numea metoda si “antrenamentul omului care gandeste”.  Atunci cand cineva acorda atentie maxima unui exercitiu si il realizeaza cu toata daruirea, va obtine maximum de valoare din fiecare miscare. Concentrarea presupune  sa trecem printr-o lista mentala cu punctele - focus ale fiecarui exercitiu, incluzand aici tiparul de respiratie si muschii pe care ii vom lucra, sa ne concentram asupra aliniamentului corect al corpului, si pe mentinerea lui in timpului executiei, impreuna cu asigurarea stabilitatii necesare. Rael Isacowitz – celebru instructor de Pilates si fondatorul scolii BASI -  priveste concentrarea ca pe “un pod intre constientizare si miscare”.
Odata stabilita baza de pornire, este esential sa aducem aceeasi constientizare in fiecare miscare. Sa ne verificam periodic corpul poate ajuta la dezvoltarea concentrarii. Daca te trezesti gandindu-te la orice altceva decat antrenamentul in curs, scaneaza-ti corpul, in special acele zone pe care vrei sa le re-antrenezi, si verifica daca zonele respective sunt “angajate”, relaxate, stabile sau in miscare, in functie de cum ar trebui sa fie in respectivul exercitiu.
Constientizand si concentrandu-ne pe un anumit muschi, facilitam activarea lui. Acolo unde sunt “impamantenite” secvente de miscare gresite, e dificil de lucrat muschii corecti chiar si cand ne concentram, dar cu siguranta imposibil fara atentie.
Centrarea (centering) este un concept ce poate avea mai multe nivele de interpretare, si este si el un element definitoriu pentru Pilates. In principal se refera la centrul de gravitatie al corpului, fata de care fiecare particula de masa a corpului este distribuita in mod egal.
In egala masura, conceptul se refera si la zona centrala a corpului sau “powerhouse” ca centru de stabilitate, putere & energie pentru intregul corp. In Pilates, indiferent de exercitiul executat, “centrarea” sau activarea zonei centrale a corpului este esentiala pentru construirea stabilitatii interne, ca baza de pornire pentru alte miscari, oricat de complicate. Din punct de vedere energetic, toate exercitiile din Pilates isi au sursa in acest centru. Un element concret si definitoriu pentru “centrare” este muschiul transvers abdominal, cel mai profund muschi abdominal si principalul muschi stabilizator al zonei, rar amintit in alte tipuri de antrenamente, desi joaca un rol crucial pentru sanatate, postura si functionarea optima a corpului. O a treia conotatie a conceptului se leaga de sentimentul de echilibru interior.
Controlul: pentru o eficienta crescuta si rezultate concrete, miscarile trebuie perfect controlate si executate intr-o anumita maniera, bazata pe elemente de anatomie & biomecanica. Nici o parte a corpului nu lucreaza “la voia intamplarii”, muschii fiind controlati in permanenta. In acest fel, ajungem treptat sa ne redobandim controlul asupra propriului corp, sa-l cunoastem si intelegem mai bine, sa izolam sau sa disociem miscarile si sa le executam mult mai corect, inclusiv in viata de zi cu zi.
Controlul merge mana in mana cu stabilitatea profunda pe care o dezvolta Pilates-ul la nivelul zonei centrale a corpului. Controlul, precizia si finetea miscarilor cresc pe masura dezvoltarii puterii & stabilitatii interne, iar in general un nivel ridicat de control este asociat cu erori mai putine si mai mici in executie, aliniament corect, o mai buna coordonare & echilibru si capacitatea de a reproduce un exercitiu cu success, cu mai putin efort si evitand tensiunile musculare excesive.
Precizia poate fi considerata principiul cheie in diferenterea Pilates-ului de restul tipurilor de antrenamente, si reprezinta maniera exacta in care o actiune este realizata. Porneste de la faptul ca exista o anumita plasare si aliniament al fiecarei parti a corpului relativ la celelalte in cadrul fiecarui exercitiu, si de asemenea o anumita traiectorie descrisa de fiecare parte a corpului, care trebuie respectate.
Executiile de precizie se bazeaza pe intelegerea muschilor care lucreaza sau ar trebui sa lucreze, cum se aliniaza corpul si care este obiectivul exercitiului. Cu cat este precizia mai mare, cu atat mai probabil va fi atins obiectivul exercitiului. Totodata, precizia poate fi asociata cu activarea unor muschi izolati si in acelasi timp cu integrarea muschilor necesari pentru a crea miscarea. Precizia poate face diferenta intre a activa sau nu un muschi. Legat de acest principiu, J. Pilates comenta: “Cateva miscari bine gandite, realizate corect intr-o ordine echilibrata, echivaleaza cu ore intregi de antrenament fizic neglijent sau contorsionari fortate.”
Curgerea (flow) este principiul care contribuie la frumusetea si eleganta miscarilor din Pilates. Principiul presupune inlantuirea executiilor intr-o curgere continua, corelata cu respiratia, conferind miscarilor o estetica deosebita, specifica acestui tip de antrenament. Romana Kryzanowska – unul dintre cei mai celebri instructori de Pilates din lume -  descria metoda Pilates ca pe “o miscare cursiva inspre exterior, emanand dintr-un centru puternic”.
Cunoasterea acestor principii de baza ale Pilates-ului si aplicarea lor in timpul antrenamentelor va conduce cu siguranta la rezultate concrete si vizibile.
In plus, ca ultim argument, sa luam in considerare si faptul ca Joseph Pilates era neamt. La ce ne gandim atunci cand spunem Audi sau Mercedes? La calitate germana, precizie si control. Ce e definitoriu pentru Pilates? Ei bine, tot calitate, precizie si control. Mai in gluma mai in serios, Pilates-ul este pentru mine, ca antrenament sportiv, ceea ce reprezinta Audi si Mercedes pentru industria auto. Dar, la fel cum trebuie sa inveti sa conduci aceste masini, la fel trebuie sa intelegi si sa aplici principiile Pilates-ului pentru beneficii ce vor dura toata viata.

Surse:
·         J. Pilates – Return to Life Through Contrology

·         Rael Isacowitz & Karen Clippinger – Pilates Anatomy

·         Rael Isacowitz – Pilates

Acest articol a fost publicat initial pe www.DespreSpa.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2010 Happy Cora. Powered by Blogger
Blogger Templates created by DeluxeTemplates.net
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase