De ce functioneaza Pilates-ul?

Pilates-ul a crescut enorm in popularitate in ultimii ani, datorita rezultatelor vizibile pe care ti le ofera intr-o perioada relativ scurta de timp. Joseph Pilates ne promitea: Dupa 10 sedinte veti simti diferenta, dupa 20 de sedinte veti vedea diferenta, iar dupa 30 de sedinte veti avea un corp cu totul nou.”

Daca nu ar fi fost adevarat, cu siguranta Pilates-ul n-ar fi strans atatia fani pe tot globul! Dar cum se pot obtine rezultate atat de vizibile si benefice, cand alte antrenamente extrem de la moda si promovate ne dezamagesc dupa multe luni de incercari si transpiratie?
Ei bine, Pilates-ul functioneaza dupa cateva reguli foarte clare, valabile indiferent daca se practica in varianta clasica sau moderna. Fiecare exercitiu are un obiectiv clar determinat, anumiti muschi pe care se pune accentul si o maniera specifica de executie. Exista deci un fel de “retete” care te ajuta sa faci miscarile corect si sa-ti cunosti corpul, iar asta conduce la rezultate rapide. Pe de alta parte, necunoasterea acestor “retete” si a obiectivelor fiecarui exercitiu transforma Pilates-ul intr-un fel de aerobica mai lenta, iar rezultatele sunt alterate.
Pe langa specificul fiecarui exercitiu, Pilates-ul functioneaza dupa cateva principii. Exact aceste principii sunt cele care dau unicitate metodei Pilates si o diferentiaza atat de puternic de celelalte forme de antrenament fizic. De asemenea, tot aceste principii sunt cele care fac din Pilates o forma de antrenament pentru corp si minte, mai mult decat doar un simplu proces fizic.

La baza acestei prezentari a principiilor Pilates-ului stau cele citate in scrierile lui Joseph Pilates, ele formand baza celor mai multe dintre abordarile Pilates-ului si acceptate in general ca fundatia sistemului.
Este de dorit ca aceste principii sa fie prezente in permanenta, ghidand la fiecare sedinta atat instructorul cat si clientul, pentru o cat mai buna intelegere a metodei si atingerea acelei senzatii de “bine”. In functie de conditii, unele principii vor fi mai mult accentuate fata de celelalte, dar toate raman la fel de importante.
Respiratia are un rol fundamental in metoda Pilates, fiind combustibilul ce alimenteaza “centrul puterii” (powerhouse), care la randul sau este motorul Pilates-ului.

In principiu, rolul respiratiei tip Pilates (respiratie laterala sau intercostala) este de a facilita activarea musculaturii intr-o anumita ordine si de a maximiza recrutarea anumitor muschi fata de altii. Unul dintre principalele motive este facilitarea si mentinerea contractiei abdomenului in timpul executarii exercitiilor, in special in timpul inspiratiei. J. Pilates a subliniat in nenumarate randuri importanta respiratiei, si ne sfatuia sa invatam sa respiram corect, “storcand” fiecare atom de aer din plamani, pana cand acestia devin atat de goliti de aer, precum intr-un vacuum.
Concentrarea poate fi definita ca directionarea atentiei catre un singur obiectiv, in cazul nostru acesta fiind stapanirea la perfectie a unui anumit exercitiu. Si acest element deosebeste Pilates-ul de restul metodelor de antrenament pur fizice, implicand si mintea.
J. Pilates isi mai numea metoda si “antrenamentul omului care gandeste”.  Atunci cand cineva acorda atentie maxima unui exercitiu si il realizeaza cu toata daruirea, va obtine maximum de valoare din fiecare miscare. Concentrarea presupune  sa trecem printr-o lista mentala cu punctele - focus ale fiecarui exercitiu, incluzand aici tiparul de respiratie si muschii pe care ii vom lucra, sa ne concentram asupra aliniamentului corect al corpului, si pe mentinerea lui in timpului executiei, impreuna cu asigurarea stabilitatii necesare. Rael Isacowitz – celebru instructor de Pilates si fondatorul scolii BASI -  priveste concentrarea ca pe “un pod intre constientizare si miscare”.
Odata stabilita baza de pornire, este esential sa aducem aceeasi constientizare in fiecare miscare. Sa ne verificam periodic corpul poate ajuta la dezvoltarea concentrarii. Daca te trezesti gandindu-te la orice altceva decat antrenamentul in curs, scaneaza-ti corpul, in special acele zone pe care vrei sa le re-antrenezi, si verifica daca zonele respective sunt “angajate”, relaxate, stabile sau in miscare, in functie de cum ar trebui sa fie in respectivul exercitiu.
Constientizand si concentrandu-ne pe un anumit muschi, facilitam activarea lui. Acolo unde sunt “impamantenite” secvente de miscare gresite, e dificil de lucrat muschii corecti chiar si cand ne concentram, dar cu siguranta imposibil fara atentie.
Centrarea (centering) este un concept ce poate avea mai multe nivele de interpretare, si este si el un element definitoriu pentru Pilates. In principal se refera la centrul de gravitatie al corpului, fata de care fiecare particula de masa a corpului este distribuita in mod egal.
In egala masura, conceptul se refera si la zona centrala a corpului sau “powerhouse” ca centru de stabilitate, putere & energie pentru intregul corp. In Pilates, indiferent de exercitiul executat, “centrarea” sau activarea zonei centrale a corpului este esentiala pentru construirea stabilitatii interne, ca baza de pornire pentru alte miscari, oricat de complicate. Din punct de vedere energetic, toate exercitiile din Pilates isi au sursa in acest centru. Un element concret si definitoriu pentru “centrare” este muschiul transvers abdominal, cel mai profund muschi abdominal si principalul muschi stabilizator al zonei, rar amintit in alte tipuri de antrenamente, desi joaca un rol crucial pentru sanatate, postura si functionarea optima a corpului. O a treia conotatie a conceptului se leaga de sentimentul de echilibru interior.
Controlul: pentru o eficienta crescuta si rezultate concrete, miscarile trebuie perfect controlate si executate intr-o anumita maniera, bazata pe elemente de anatomie & biomecanica. Nici o parte a corpului nu lucreaza “la voia intamplarii”, muschii fiind controlati in permanenta. In acest fel, ajungem treptat sa ne redobandim controlul asupra propriului corp, sa-l cunoastem si intelegem mai bine, sa izolam sau sa disociem miscarile si sa le executam mult mai corect, inclusiv in viata de zi cu zi.
Controlul merge mana in mana cu stabilitatea profunda pe care o dezvolta Pilates-ul la nivelul zonei centrale a corpului. Controlul, precizia si finetea miscarilor cresc pe masura dezvoltarii puterii & stabilitatii interne, iar in general un nivel ridicat de control este asociat cu erori mai putine si mai mici in executie, aliniament corect, o mai buna coordonare & echilibru si capacitatea de a reproduce un exercitiu cu success, cu mai putin efort si evitand tensiunile musculare excesive.
Precizia poate fi considerata principiul cheie in diferenterea Pilates-ului de restul tipurilor de antrenamente, si reprezinta maniera exacta in care o actiune este realizata. Porneste de la faptul ca exista o anumita plasare si aliniament al fiecarei parti a corpului relativ la celelalte in cadrul fiecarui exercitiu, si de asemenea o anumita traiectorie descrisa de fiecare parte a corpului, care trebuie respectate.
Executiile de precizie se bazeaza pe intelegerea muschilor care lucreaza sau ar trebui sa lucreze, cum se aliniaza corpul si care este obiectivul exercitiului. Cu cat este precizia mai mare, cu atat mai probabil va fi atins obiectivul exercitiului. Totodata, precizia poate fi asociata cu activarea unor muschi izolati si in acelasi timp cu integrarea muschilor necesari pentru a crea miscarea. Precizia poate face diferenta intre a activa sau nu un muschi. Legat de acest principiu, J. Pilates comenta: “Cateva miscari bine gandite, realizate corect intr-o ordine echilibrata, echivaleaza cu ore intregi de antrenament fizic neglijent sau contorsionari fortate.”
Curgerea (flow) este principiul care contribuie la frumusetea si eleganta miscarilor din Pilates. Principiul presupune inlantuirea executiilor intr-o curgere continua, corelata cu respiratia, conferind miscarilor o estetica deosebita, specifica acestui tip de antrenament. Romana Kryzanowska – unul dintre cei mai celebri instructori de Pilates din lume -  descria metoda Pilates ca pe “o miscare cursiva inspre exterior, emanand dintr-un centru puternic”.
Cunoasterea acestor principii de baza ale Pilates-ului si aplicarea lor in timpul antrenamentelor va conduce cu siguranta la rezultate concrete si vizibile.
In plus, ca ultim argument, sa luam in considerare si faptul ca Joseph Pilates era neamt. La ce ne gandim atunci cand spunem Audi sau Mercedes? La calitate germana, precizie si control. Ce e definitoriu pentru Pilates? Ei bine, tot calitate, precizie si control. Mai in gluma mai in serios, Pilates-ul este pentru mine, ca antrenament sportiv, ceea ce reprezinta Audi si Mercedes pentru industria auto. Dar, la fel cum trebuie sa inveti sa conduci aceste masini, la fel trebuie sa intelegi si sa aplici principiile Pilates-ului pentru beneficii ce vor dura toata viata.

Surse:
·         J. Pilates – Return to Life Through Contrology

·         Rael Isacowitz & Karen Clippinger – Pilates Anatomy

·         Rael Isacowitz – Pilates

Acest articol a fost publicat initial pe www.DespreSpa.ro

Abdomenul plat – un miraj? Nu si cu Pilates!

Sunt déjà 15 ani de cand miscarea facuta in mod regulat, indiferent de anotimp, a devenit o prezenta constanta in viata mea. In toata aceasta perioada m-am lovit in nenumarate randuri de subiectul abdomenului plat. Am vazut baieti la sala de forta facand sute de “abdomene” pe bancuta inclinata sau crunch-uri, in efortul de a obtine acele “patratele” vizibile pe abdomen. Recunosc ca sunt foarte atractive estetic si comunica rapid pe plaja un mesaj de tipul “Vezi ce sportiv(a) sunt?”. Dar oare, din punct de vedere al sanatatii, la asta se rezuma totul?

Ei bine, nu…Si aici putem incepe sa vorbim despre Pilates. Pentru ca Pilates-ul reprezinta mai mult decat o simpla metoda de fitness; este o filozofie de viata care te inspira sa faci schimbari pe mai multe planuri, astfel incat sa ajungi treptat la un nou mod de viata, mult mai sanatos.
Unul din conceptele de baza ale Pilates-ului este cel de “powerhouse” sau “core”. Acest concept desemneaza o anumita parte a corpului uman, respectiv zona de la baza cutiei toracice pana la linia soldurilor – in fata, si pana la partea de jos a fundului – in spate. Principalele componente ale acestei zone sunt muschii abdomenului, muschii de jos ai spatelui si bazinul.

Cand aceasta zona este puternica in profunzime si dezvoltata echilibrat, miscarile se fac mai eficient iar corpul este mai bine protejat de accidentari. Vorbim atunci despre existenta “core stability” sau “core strength”, adica stabilitatea si capacitatea interna de a ne alinia si mentine bazinul si coloana vertebrala, ca elemente critice ale posturii, in pozitia corecta, in timp ce miscam membrele sau intregul corp, fara distorsionari sau miscari compensatorii.
In esenta deci, unul dintre principalele obiective ale Pilates-ului este dezvoltarea si intarirea acestui “centru al puterii”, care la randul sau va permite corectarea posturii.

Diferenta majora de abordare intre Pilates si restul tipurilor de antrenamente este faptul ca Pilates-ul merge mult mai in profunzime cu activarea musculaturii, vizand nu doar muschii de suprafata, ci si straturile mai adanci.

Si asa ajungem la zona numita generic “abdomen”… Aceasta zona este compusa din urmatorii muschi: dreptul abdominal – muschiul central de pe burta, cel pe care ni-l dorim “cu patratele”; muschii oblici externi si interni, aflati pe lateralele trunchiului, in zona taliei; muschiul transvers abdominal – cel mai profund muschi al zonei, una dintre “cheile” stabilitatii interne si element definitoriu pentru Pilates.

In general, in fitness lumea se concentreaza foarte mult pe muschiul cel mai evident, dar superficial, respectiv dreptul abdominal, al carui rol este de a realiza flexia trunchiului (aplecarea in fata). Cand acest muschi lucreaza insa singur, fara a activa si folosi si muschiul de profunzime, adica transversul abdominal, abdomenul se bombeaza in loc sa se aplatizeze, pentru ca dreptul abdominal,  singur si tensionat excesiv, se “tuguiaza” si iese in afara.


Obtinerea efectului de “abdomen plat”, atat de placuta din punct de vedere estetic, se bazeaza in mare masura si pe activarea acestui muschi profund, transversul abdominal (TA). Desi mult mai putin “celebru” decat fratele lui “de suprafata”, TA-ul  ajuta exact la reducerea diametrului regiunii abdominale, datorita fibrelor sale dispuse orizontal, ca un brau ce pleaca din spate, de pe vertebrele lombare, si continua circular spre fata, unde se “inchide” ca o centura.


Cei familiarizati cu Pilates-ul in limba engleza vor recunoaste cu siguranta expresiile “power belt” sau “power girdle”, care fac referire in mod direct exact la acest muschi, datorita formei sale de brau sau centura al carei rol principal este cel de stabilizare a intregii zone.
In concluzie, pentru a ajunge in timp la acel mult visat abdomen plat, este esential ca dreptul abdominal, muschi de suprafata si de miscare, sa lucreze impreuna cu transversul abdominal, muschi profund si de stabilitate. Aceasta “cooperare”, mai greu de realizat la inceput dar care apoi se va produce automat, conduce spre intarirea in profunzime a intregii zone si spre obtinerea efectului de “scoop” – abdomen plat, chiar usor retras spre interior.

Partea cea mai buna a acestui rezultat nu e doar ca ne cresc aripi intr-o pereche de blugi stramti cu talie joasaJ, ci mai ales ca maniera in care ajungem aici este una sanatoasa!
                                       
                    Acest articol a fost publicat initial pe site-ul www.desprespa.ro
 

Conventia de Pilates Iasi 2012


@ toti instructorii de Pilates din Romania
@ toti practicantii de Pilates din Romania, entuziasti si deschisi spre nou, indiferent de nivelul la care practicati Pilates
In weekendul care tocmai a trecut am participat la Iasi la cea de a 2-a conventie internationala de Pilates organizata in Romania. Parca mai mult decat la prima editie, au fost 3 zile full, cu program de la 8.30 dimineata la 19.30, si recunosc ca mi-a fost foarte greu in anumite cazuri sa ma hotarasc la ce curs sa merg, pentru ca mai era cel putin unul interesant in paralel.
Trebuie sa fac din capul locului urmatoarea precizare: acest eveniment, organizat cu mult efort si dedicare, NU ESTE un eveniment DOAR PENTRU INSTRUCTORI.  Este un eveniment la care oricine care are o oarecare legatura cu Pilates-ul (a se intelege il practica de ceva timp) poate participa, si se va dezvolta foarte mult. Toti avem de invatat:), si un eveniment de genul asta este locul ideal.


Organizatorii – echipa Tonus Plus Iasi – au fost numai trup si suflet, si au incercat sa rezolve toate micile probleme aparute pe parcurs, inerente oricarui eveniment.

Facand o scurta trecere in revista, as putea impartasi urmatoarele:
La parti pozitive, am regasit o parte dintre prezentatorii de anul trecut, care mi-au placut extrem de mult, cum ar fi Orlando Lopac & Mirela Anic (Croatia), dar si altii noi, care m-au impresionat prin abordarea diferita, cum ar fi Antonella Riviera (Italia) sau Laura Wilson, venita tocmai din studioul ei de Pilates din Beverly Hills. Fiecare dintre ei m-a imbogatit cu cate ceva.
Orlando te uimeste cu diversitatea abordarii unor exercitii arhi-cunoscute si frumusetea unor combinatii extrem de simple,  cu umorul usor flegmatic si cu reminder-ul faptului ca oamenii vin la sport si ca sa se distreze, relaxeze si simta bine, nu doar sa “moara pe baricade” cu seriozitateJ.
Mai mult decat toate sesiunile de sport propriu-zise m-a surprins insa sesiunea “Pilates Yesterday, Today and Tommorow”, care, desi prezentata ca o sesiune de “bla-bla”, a ridicat niste probleme foarte interesante. Mi-a placut maturitatea cu care Orlando a analizat potentialul viitor al Pilates-ului si felul in care ne va influenta pe noi instructorii, argumentele si intrebarile pe care ne-a ajutat sa ni le punem. Mi s-a parut o analiza foarte interesanta, bazata pe o experienta suficient de indelungata in acest business, si m-a ajutat sa-mi raspund foarte clar si direct unor intrebari pe care le déjà mi le puneam de ceva timp.
Dar cel mai tare imi place abordarea lui de tip “Da-i omului azi un peste si l-ai hranit o zi. Invata-l sa pescuiasca si i-ai dat de mancare toata viata.” Orlando e tipul de persoana caruia ii place sa impartaseasca din propriile experiente, dar te incurajeaza sa incerci, sa gresesti si sa descoperi si singur. Nu iti serveste chestii cu lingurita, ci te provoaca sa gandesti si sa incerci. Pana la urma, sportul e o chestiune…practicaJ. Multumim pentru inspiratie! 
Mirela ne-a oferit ocazia sa experimentam ce inseamna functional fitness-ul, cum e sa te antrenezi ca atlet de performanta pe reformer (deci, din nou…pilates-ul poate fi al naibii de greuJ) si cum sa NU te balansezi prea mult pe foam-rollerJ. Ce m-a impresionat cel mai mult la Mirela este pasiunea de a ne impartasi cat mai mult – la fiecare workshop “storcand” si ultimul minut de sesiune ca sa ne mai arate ceva.
Antonella m-a impresionat si ea prin stradania de a explica cat mai pe intelesul tuturor, in englezo-romano- italiana, chestiuni mai degraba “tehnice” despre postura, fascia, muschi & oase, trigger points si alte chestii mai de profunzime. Ora practica de “antrenament postural” a fost o ora superba de stretching, si am ramas in minte cu cateva concepte pe care sa le investighez mai departe.
Laura Wilson, romanca de origine din Radauti dar cu 7 ani de experienta de Pilates business in Beverly Hills, unde concurenta este extrem de mare, m-a atras prin profesionalismul emanat – discutii la obiect, indicatii clare, si la fel - dorinta de a ne transmite cat mai mult. Poate putin prea multa seriozitate…


Chiar daca am vorbit aici mai pe larg doar despre prezentatorii la care am asistat intens, si ceilalti au fost la inaltime si nu am auzit decat feedback-uri in general pozitive despre continutul sesiunilor.
Un alt punct care mi s-a parut important a fost introducerea mai multor sesiuni cu aparate – 3 cu reformer. Pilatesul afara se practica foarte mult cu aparate, si pentru a ne dezvolta si noi in directia asta trebuie mai intai sa vedem…cu ce se mananca.


Pe viitor, se mai poate lucra putin la asigurarea video-proiectoarelor pentru prezentari la ora la care incep sesiunile (chiar daca asta inseamna 8.30 am) – din pacate Antonella s-a lovit de 2 ori de problema asta; apoi, programul a suferit modificari in mai multe randuri, ceea ce nu a fost deloc rau, doar ca aceste modificari ar trebui mai bine comunicate, asa incat in dimineata in care incepe evenimentul sa fie toata lumea la curent cu ultima varianta…Dar iarasi, nu a fost nimic atat de grav incat sa te superi si sa pleci acasaJ.
Din pacate totusi pentru aceasta editie, participantii au fost ceva mai putini decat la prima editie…Nu am inteles de ce, pentru ca organizatorii au comunicat intens, au schimbat locatia cu una mult mai noua - e adevarat, a fost putin cam frig la inceput, dar ne-am incalzit pe parcurs, iar trening-ul de-aia s-a inventat; au diversificat oferta, introducand si continut de aerobic & zumba, ne-au dat o mana de ajutor si pentru aranjat cu cazarea, au ales sa fie flexibili in legatura cu participarea la workshop-uri, astfel incat fiecare sa poata alege exact ce il interesa – pentru ca dintr-o scurta prezentare online iti poti face o idée ca sa alegi o sesiune, dar abia cand cunosti omul fata in fata te decizi cat de mult iti place…
Asa incat, am dorit sa va impartasesc tuturor experienta mea pozitiva de la acest eveniment, care, dupa cum spuneam, nu este doar pentru profesionisti din fitness sau fizio-kineto-terapie, ci si pentru clienti - simpli practicanti de Pilates. Oricine, dar absolut oricine, se poate imbogati si dezvolta prin participarea la acest eveniment, pentru ca iti ofera perspective diferite de ceea ce faci in mod normal. Oamenii pe care ii intalnesti te inspira sa mergi mai departe si sa cresti, oricare ti-ar fi nivelul prezent. Toti putem deveni mai buni, mai bine pregatiti, mai profesionisti. Chiar si Orlando, dupa cum chiar el recunosteaJ.
Sper din tot sufletul ca acest eveniment sa continue sa fie organizat, indiferent de forma & amploare, si va invit pe toti de pe acum, pe toti cei care cititi aceste randuri, la urmatoare editie. Daca nu ca sa deveniti instructori de Pilates, macar ca sa va amintiti gustul taberelor de demult, sa faceti sport de calitate, sa va intelegeti mai bine corpul, sa va deschideti mintea, sa cunoasteti oameni faini si sa va distratiJ.

Pentru o vedere de ansamblu a ce s-a intamplat la Iasi, check http://www.pilates-convention.com/ro/ .

Pe curand!

Life 360 - Targ de lucruri care ne aduc aminte sa traim


Salut!

M-am gandit sa va vorbesc putin despre ce se va intampla wkd-ul viitor, pe 6-7 octombrie la World Trade Center. Este vorba despre Life 360, un targ mai neobisnuit:).

Va suna familiar “Fumez din cauză că sunt stresat”… sau “Merg la psiholog din cauzăcă nu-mi găsesc echilibrul”…?
Stresul este marea problemă a societăţii în care trăim.
S-a întrebat însă cineva “Oare de ce sunt stresat?”
Nu cumva din cauză că, în viteza cu care alergăm să rezolvam task-uri, respectam deadline-uri, am uitat să...
T R Ă I M ?

Opreşte-te.
Respira.
Traieste...
viata din toate perspectivele!

Life 360 este...
...mai mult decât un targ,
...mai mult det un salon,
...mai mult decât o idee.
…mai mult decât nutriţie,
…mai mult decât sport,
…mai mult decât produse naturiste.
...este abordarea generală şi completă a vieţii, dincolo de sintagma ”un stil sănătos”.

Life 360 este...
Un concept care îşi propune să ne facă să privim viaţa din mai multe perspective şi să ne aducă aminte că suntem mai mult decât muncă, întâlniri, telefoane…
Un spaţiu în care vei găsi o gamă completă de produse şi servicii care te vor ajuta să trăieşti cât mai natural.
Un loc în care poţi regăsi o multitudine de răspunsuri în produse şi servicii care te vor ajuta să ieşi din stresul cotidian şi să descoperi o nouă viziune asupra frumuseţii vieţii.

Despre Pilates cu Happy Cora Pilates la Life 360:                
Pilates-ul raspunde atat de bine nevoilor de relaxare, reconectare corp-minte si atentie fata de propria sanatate, cu obiectivul final de a atinge acea stare de “wellbeing”.  Asa cum simtim in acest...

                                                            ...Little Piece of Heaven

Cu ocazia acestui eveniment, va invit sa participati la prezentarea interactiva pe care o voi face despre Pilates!
Vom aborda teme ca originea lui si evolutia pana in prezent,  exemplificari de exercitii si parcurgerea unor topic-uri noi, pe care nu prea avem timp sa le atingem si la ore.

Pentru a ajunge la feeling-ul placut de mai sus, dupa ce am trecut cu zambetul pe buze prin...
 
DUMINICA, 7 oct, in intervalul  13.00 – 14.00, la WTC - prezentare Pilates cu Happy Cora:)
Va astept cu multa placere!

Revin la detalii despre evenimentul per ansamblu cu un citat  care mi s-a parut foarte sugestiv:Felul cum ne intrebuintam timpul liber ne tradeaza caracterul” (Plinius). Gasiti mai jos categoriile de produse & servicii prezente la eveniment, in mod cert fiecare va gasi ceva de interesJ.

Ingrijire:
- produse alimentare naturale
- băuturi naturale
- magazine & restaurante
- stiluri de alimentaţie naturală
- produse de îngrijire corporală
- produse de îngrijire a locuinţei
- îmbrăcăminte din fibre naturale
- alternative eco: ambalaje biodegradabile, recipiente, detergenţi eco, produse anti-fumat

Miscare:
- cluburi de dans
- cluburi şi săli de sport
- cluburi montane
- cursuri şi magazine de: paraşutism, alpinism, skating, snowboarding etc.

Relaxare:
- muzică de relaxare

- saloane şi cursuri de masaj
- mobilier de relaxare: hamace, şezlonguri, balansoare
- centre şi cursuri de meditaţie, yoga, meditaţie dinamică

Hobby & timp liber:
- cursuri şi ateliere hand-made
- pictură, fotografie, pescuit
- astrologie, numerologie
- automodelism
- agenţii de turism
- companii de transport aerian, rutier, maritim
- oferte de locuri inedite în care îţi poţi petrece vacanţa.

Cultura:
- cursuri de dezvoltare personală
- programe de training
- literatură de specialitate
- edituri şi librării

Va asteptam asadar la Life 360 pe 6 & 7 oct la WTC, si in mod special duminica pe 7 oct, intre 13-14, la o sesiune de Pilates mai neconventionala:)!

 
 
Copyright 2010 Happy Cora. Powered by Blogger
Blogger Templates created by DeluxeTemplates.net
Wordpress by Wpthemescreator
Blogger Showcase